Preferenčné hlasovanie v predčasných parlamentných voľbách 2023 na Slovensku - Hurčalová, Martina
Predložená štúdia analyzuje preferenčné hlasovanie v parlamentných voľbách 2023 na Slovensku. Preferenčné hlasovanie je pre slovenských voličov jedinou možnosťou, ako zmeniť personálnu podobu poslaneckých klubov politických strán. Napriek pomerne vysokej ochote voličov zúčastniť sa preferenčného hlasovania má do roku 2023 skôr doplnkovú podobu. V sledovaných parlamentných voľbách sa situácia začína meniť. Cieľom tejto štúdie je ukázať, že preferenčné hlasovanie vo voľbách v roku 2023 nebolo bezvýznamným aspektom volebného systému do Národnej rady Slovenskej republiky a dokázalo ovplyvniť personálnu podobu poslaneckých klubov, najmä tých politických strán, ktorých zisky sa vo voľbách pohybovali medzi 5 % a 7 %. Štúdia okrem konceptualizácie teoretického rámca preferenčného hlasovania a systematizácie vývoja súčasnej legislatívy na Slovensku analyzuje najmä preferenčné hlasovanie voličov politických strán a koalícií, ktoré sa po voľbách dostali do parlamentu. Na základe výsledkov analýzy dát zo Štatistického úradu SR môžeme konštatovať, že vplyv preferenčného hlasovania na Slovensku rastie.