Verejné obstarávanie ako faktor nízkej kvality manažmentu kontrahovania miestnych verených služieb - Mikušová Meričková, Beáta
Pohľad na problém zadávania verejných služieb, obmedzený na vyriešenie otázky „vyrobte alebo kúpte“, úplne nerieši otázku: prečo zadávanie verejných služieb nevedie k zvýšeniu efektívnosti? Kontroverzné účinky kontrahovania na efektívnosť možno lepšie pochopiť tak, že sa problém výskumu presunie z nákladovej efektívnosti kontrahovania na kvalitu riadenia v procese uzatvárania zmlúv. Proces verejného obstarávania je kľúčový pre riadenie zadávania verejných zákaziek na služby. Cieľom štúdie je definovať úlohu verejného obstarávania pri riadení zadávania verejných služieb prostredníctvom analýzy aspektov verejného obstarávania, ktoré ovplyvňujú kvalitu zmluvného riadenia miestnych verejných služieb v obciach Slovenska. Všetky údaje zozbierali priamo autori. Výsledky poukazujú na nekvalitné riadenie zákaziek, čo zvyšuje riziká spojené so zadávaním verejných služieb.