Trends of Employment in Cultural Industries: The Case Study From European Countries - Kintler, Jakub, 1979-
Kultúrny priemysel je často vnímaný ako podmnožina širšej kreatívnej ekonomiky, ktorá zahŕňa reklamu, architektúru a módu. Toto odvetvie zohráva zásadnú úlohu pri formovaní a odrážaní kultúrnych hodnôt a identít a môže mať významný hospodársky a sociálny vplyv. Je tiež významným zamestnávateľom v Európskej únii, ktorý prispieva k celkovej ekonomike a podporuje kultúrnu rozmanitosť. Výskumná analýza odhaľuje významný rozdiel medzi krajinami EÚ a krajinami mimo EÚ, pokiaľ ide o zamestnanosť v kultúrnom priemysle, najmä v úlohách ako napríklad zamestnanie na plný úväzok v oblasti kreatívneho a scénického umenia, autorstva, žurnalistiky a lingvistiky. Parametrické testovanie preukazuje štatisticky významné rozdiely v týchto oblastiach, čo naznačuje rozdielnu dynamiku zamestnanosti medzi týmito dvoma skupinami.