Pracovný pomer na dobu určitú a jeho prekvalifikovanie na dobu neurčitú v dôsledku právnej fikcie
Pracovný pomer vzniká odo dňa, ktorý bol dohodnutý v pracovnej zmluve ako deň nástupu do práce, čo ustanovuje § 46 zákona č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce v znení neskorších predpisov (ďalej len „Zákonník práce“). Zamestnávateľ a zamestnanec si môžu dohodnúť pracovný pomer buď na neurčitý čas, alebo na určitú dobu.