Changes in the Economic Behaviour of Czech Households in the Years of Economic Crisis and Pandemic - Hronová, Stanislava
V období po roku 2000 prešla česká ekonomika dvoma krízami, ktoré sa líšili príčinami, trvaním a následkami. Kríza v rokoch 2009 – 2013 bola dôsledkom globálnej finančnej a fiškálnej krízy. Jeho príčiny boli externé a čisto ekonomické a jeho vplyv na ekonomické správanie domácností bol „štandardný“ – postupné a mierne znižovanie spotreby a investícií s vysokou nezamestnanosťou a nízkou mierou inflácie. Príchod pandémie COVID-19 v roku 2020 znamenal náhlu a neočakávanú zmenu ekonomických podmienok – zatvorenie obchodov a služieb, obmedzenie pohybu obyvateľstva a obmedzenie spotreby domácností len na tie najnutnejšie produkty. Zníženie spotreby domácností vo všeobecnosti znamená zvýšenie úspor domácností, ak sú všetky ostatné okolnosti rovnaké. Cieľom predkladaného príspevku je pomocou metód analýzy časových radov ukázať efekty týchto dvoch krízových období z hľadiska údajov za sektor domácností alebo ukázať, či pokles sklonu k spotrebe a nárast sklonu k úsporám v rokoch 2020–2021 možno považovať za štatisticky významný v porovnaní s krízovým obdobím 2009–2013. Na analýzu sme použili verejne dostupné údaje Českého štatistického úradu.