System raportowania finansowego samorządów miejskich o statusie stolicy państwa na przykładzie Warszawy oraz Bratysławy w kontekście krajowych i międzynarodowych standardów raportowania finansowego sektora publicznego - Pakšiová, Renáta, 1974-
V systéme verejnej moci zohrávajú osobitnú úlohu samosprávy veľkých miest so štatútom hlavného mesta štátu. Štúdie o finančných aspektoch týchto jednotiek sa zameriavajú predovšetkým na systém hospodárenia s verejnými prostriedkami, rozpočtom a investíciami. Neexistujú žiadne analýzy týkajúce sa výkazníctva a finančného výkazníctva, najmä s ohľadom na medzinárodné porovnania. Cieľom tohto článku je predstaviť predpisy upravujúce finančné výkazníctvo vybraných hlavných miest a vykonať komparatívnu analýzu finančných výkazov týchto miest. Uvádzajú sa zákonné podmienky na zostavenie účtovnej závierky – individuálnej a konsolidovanej – a zásady ich overovania.