Banky v čele inovací: jak AI mění finanční sektor - Sobková, Martina
Banky sa po celej Európe a väčšine sveta nachádzajú uprostred digitálnej revolúcie. Prieskumy, vrátane tých od Slovenskej bankovej asociácie (SBA) a spoločnosti Deloitte, potvrdzujú, že umelá inteligencia (AI) sa stáva kľúčovou technológiou transformujúcou finančný sektor. Podľa SBA desať členských bánk aktívne implementuje AI a využíva generatívne modely, jazykové modely a strojové učenie. Jazykové modely, schopné pracovať s prirodzeným jazykom, majú zásadný význam, pretože umožňujú bankám nielen zlepšovať komunikáciu so zákazníkmi, ale i poskytovať personalizované služby a automatizovať rutinné procesy, ako je spracovanie transakcií či detekcia podvodov. Tieto technológie naviac prinášajú efektivitu a rýchlosť, čo sú kľúčové atribúty moderného bankovníctva.