State Insureds in the Czech Republic as a Ball and Chain of Future Public Budgets - Šimčík, Adam
České zdravotníctvo je financované prostredníctvom systému univerzálneho a povinného zdravotného poistenia založeného na solidarite. V posledných rokoch došlo v dôsledku COVID-19 k bezprecedentnému rozšíreniu fiškálneho priestoru pre zdravotnícke služby prostredníctvom zvýšených platieb za poistencov štátu. Cieľom článku je poukázať na túto čoraz dôležitejšiu časť príjmov českých zdravotných poisťovní a možné dôsledky pre podobu českého zdravotníctva a pre budúce rozpočty krajiny. Výrazný nárast financovania zdravotníckych služieb prostredníctvom prerozdeľovania daní postupne posúva české zdravotníctvo späť k národnému modelu zdravotníctva. Existencia zdravotných poisťovní tak pomaly, ale isto stráca kľúčový význam vďaka opísanému mechanizmu neustáleho zvyšovania priamych platieb štátu.