The Influence of Family Ownership on Budgeting Practices in Czech Firms - Strýčková, Lenka
Procesy finančného rozhodovania v rodinných podnikoch sa stali poprednou témou vďaka značnému vplyvu týchto podnikov na národné ekonomiky. Identifikácia a porovnanie štandardných rozpočtových postupov rodinných a nerodinných firiem v rámci Českej republiky. Zatiaľ čo vo väčšine nástrojov finančného riadenia neboli zistené žiadne významné rozdiely, štúdia identifikovala rozdiely v nástrojoch rozpočtovania, najmä pri príprave výkazov ziskov a strát a pri frekvencii monitorovania a kontroly rozpočtu. Rodinné podniky majú tendenciu zapájať majiteľov do prípravy rozpočtu, zatiaľ čo nerodinné firmy delegujú túto úlohu na finančné oddelenia. Napriek nedostatku štatistickej významnosti v mnohých oblastiach, štúdia naznačuje, že rodinné podniky môžu čeliť jedinečným výzvam vo finančnom manažmente v dôsledku faktorov ako rodinná dynamika a plánovanie nástupníctva. Dominantné zostávajú tradičné metódy rozpočtovania, s minimálnym osvojením si moderných prístupov ako napr. rozpočtovanie podľa činností alebo flexibilné rozpočtovanie. Štúdia využíva štatistickú analýzu na identifikáciu potenciálnych rodinných vplyvov na rôzne aspekty rozpočtovania na dosiahnutie tohto cieľa. Empirický výskum bol realizovaný prostredníctvom dotazníkového prieskumu. Celkovo štúdia poskytuje cenné poznatky o rozpočtových princípoch používaných českými rodinnými podnikmi, ktoré zahŕňajú vplyv rodinnej angažovanosti, tradičnú rozpočtovú kritiku, vlastnícku štruktúru, finančné rozhodovanie a obchodnú stabilitu.