Automation-Informatics-Communication-Artificial Intelligence, Past, Present and Future - Frešo, Pavol
Príspevok prezentuje súčasný stav výskumu pokročilých metód riadenia, riadiacich štruktúr, informačných a komunikačných technológií AI a ich aplikácie na rôzne typy priemyselných procesov. V tomto príspevku analyzujeme metodológiu a základné spoločné princípy štyroch blízkych vedných disciplín: automatizácia, informačné, komunikačné technológie a mechatronika. Automatizácia, IKT, AI a mechatronika sa v dnešnej digitálnej spoločnosti stávajú čoraz dôležitejšou disciplínou. Automatizačnou technikou sa rozumie použitie takých metód, riadiacich stratégií, procesov a inštalácií (hardvérových a softvérových), ktoré dokážu plniť definované ciele bez neustáleho zasahovania človeka do značnej miery nezávislým spôsobom, t. j. automaticky.