Ransomware Attacks and Defense Against Them - Vydarený, Miloš
V tejto práci sa zameriavame na analýzu súčasnej situácie z pohľadu ransomvérových útokov. V prvej časti popisujeme rôzne typy ransomvéru a snažíme sa poskytnúť stručnú charakteristiku každého z nich. Z informácií získaných analýzou problematiky uvádzame aktuálne používané softvérové ​​riešenia a uvádzame vzdelávacie zdroje popisujúce tento typ útoku, ktoré môžu poslúžiť ako vhodný informačný nástroj pre neznalých problematiky. So získanými poznatkami vytvoríme súbor preventívnych metód a postupov zameraných na zamedzenie infekcie informačných systémov ransomvérom. Po implementácii preventívnych riešení sa zameriavame na detekciu konkrétneho ransomvéru a na ďalšie získavanie informácií o ich funkčnosti a slabinách na základe použitia vybraných metód analýzy malvéru. Získané poznatky sa potom použijú na zavedenie opatrení na minimalizáciu ich dopadov.