Financial Inclusion and Inflation in Southeast European Countries - Kokorović Jukan, Meldina
Finančná inklúzia ako komplexný sociálno-ekonomický koncept súvisí so zlepšením prístupu a využívania formálnych finančných produktov a služieb (ako sú bankové vklady, pôžičky, poistenie atď.) všetkými účastníkmi finančného systému. Inkluzívnejšie finančné systémy prispievajú k znižovaniu chudoby, znižovaniu nerovností medzi rôznymi príjmovými skupinami, čo vedie k hospodárskemu rastu a ekonomikám, ktoré sú odolnejšie voči makroekonomickým šokom. Posúdenie vzťahu medzi finančnou inklúziou a infláciou v krajinách juhovýchodnej Európy so zameraním na Albánsko, Bosnu a Hercegovinu, Bulharsko, Chorvátsko, Grécko, Čiernu Horu, Severné Macedónsko, Rumunsko, Slovinsko, Srbsko a Turecko v období rokov 2011 až 2021. Index finančnej inklúzie bol skonštruovaný pomocou Analýzy hlavných komponentov (PCA - Principal Component Analysis). Súvislosť medzi indexom finančnej inklúzie a infláciou bola skúmaná pomocou panelového regresného modelovania (OLS, modely s fixným efektom a modely s náhodným efektom). Výskum ukázal, že krajiny s vyššou mierou finančnej inklúzie sú odolnejšie voči inflácii. Toto zistenie je v súlade s iným výskumom, z ktorého vyplýva, že tvorcovia politík a iné zainteresované strany vo finančnom systéme by mali prispievať k podpore finančného začlenenia a budovaniu inkluzívnejších finančných systémov.