The Impact of Corporate Social Responsibility on the Environmental Performance of Large Organizations in Serbia - Aleksić, Marko
Moderné obchodné operácie, ktoré viedli k výraznému rastu veľkých spoločností, či už pôsobiacich v rámci svojich národných hraníc, ako aj nadnárodných, prispeli k zvýšenému využívaniu prírodných zdrojov, znečisťovaniu životného prostredia, emisiám škodlivých plynov, nedostatku pitnej vody, odlesňovaniu a mnohým ďalším negatívnym dôsledkom pre celé životné prostredie. To malo za následok vznik konceptu CSR, najprv vo veľkých nadnárodných spoločnostiach, ktoré mali dostatok finančných prostriedkov na riešenie tohto problému a vo väčšine prípadov prispeli k znečisťovaniu životného prostredia. Skúmanie, či existuje vzťah medzi konceptom spoločenskej zodpovednosti podnikov (CSR) a environmentálnou výkonnosťou v Srbsku. Výskum prebiehal od novembra 2019 do augusta 2021 vo veľkých organizáciách na vzorke 165 spoločností.