Digitální vyloučení a digitální znevýhodnění: na koho dopadá? - Doseděl, Tomáš
Skupiny obyvateľstva, ktoré sú najviac ohrozené digitálnym znevýhodnením. Za digitálne znevýhodnené skupiny sa považovali a boli identifikované tri skupiny respondentov. Hranica bola stanovená ako priemerný počet služieb využívaných všetkými respondentmi mínus štandardná odchýlka tohto priemeru. Pri posudzovaní digitálneho vylúčenia a najmä digitálneho znevýhodnenia musíme klásť čoraz väčší dôraz na motivačnú zložku. V prevažnej väčšine prípadov majú tí, ktorí potrebujú využívať digitálne služby, možnosť tak urobiť. Na druhej strane tí, ktorých životný štýl je bez digitálnych služieb, nemajú a pravdepodobne ani v budúcnosti nebudú mať silnú motiváciu venovať im svoj čas.