Customer Satisfaction Prediction: A Case Study for Electro-bike Customers - Švábová, Lucia
Cieľom článku je analyzovať spokojnosť zákazníkov s e-bicyklami a identifikovať jej kľúčové faktory. Článok ponúka odporúčania pre predajcov a zároveň navrhuje model predikcie pre lepšie pochopenie potrieb zákazníkov. Na predpovedanie spokojnosti sa vytvorilo päť modelov, z toho najúčinnejšia bola metóda logistickej regresie. Metóda identifikovala značku motora, kapacitu batérie a miesto nákupu produktu ako významné premenné.