Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci a pracovné podmienky pri ochorení slintačky a krívačky - Kordošová, Miroslava
V ostatnom období sa na Slovensku začalo šíriť nákazlivé vírusové ochorenie slintačka a krívačka, známa aj ako aftózna horúčka. Je to vysoko nákazlivé vírusové ochorenie postihujúce najmä párnokopytníky, ako sú hovädzí dobytok, ošípané, ovce, kozy a voľne žijúca raticová zver. Choroba sa šíri rýchlo a je ťažké ju kontrolovať; dospelé zvieratá väčšinou infekciu prežijú, ale ich schopnosť produkovať mlieko a mäso je znížená. Hoci je táto choroba pre zvieratá veľmi závažná, nepostihuje ľudí, kone, psy, ani mačky. Pracovníci, ktorí sa starajú o choré zvieratá, alebo sa zúčastňujú na nakladaní s nebezpečným odpadom z uhynutých zvierat sú exponovaní biologickým a chemickým faktorom pracovného prostredia. Príspevok sa zaoberá problematikou ochorenia a opatreniami BOZP a na ochranu zdravia zamestnancov.