Health Literacy Behind Bars: A Hidden Burden of Incarceration - Lochmannová, Alena
Štúdia skúma zdravotnú gramotnosť väznených žien vo vybranej väznici v Českej republike, populácie často marginalizovanej v prístupe k zdravotnej starostlivosti aj v spoločenskom diskurze. Výskum zisťuje ako úroveň zdravotnej gramotnosti formuje individuálne sociodemografické faktory, ako je vek, vzdelanie a vnímaný sociálny status, a ako sa tieto faktory prelínajú s reštriktívnym inštitucionálnym rámcom väzenia. Väzenské prostredie predstavuje jedinečné sociálne prostredie, v ktorom štrukturálne obmedzenia významne ovplyvňujú prístup jednotlivcov k zdrojom vrátane informácií o zdraví. Zdravotná gramotnosť sociologickou optikou môže prispieť k širším diskusiám o väzenskej reforme a politike verejného zdravia.