Inteligentné mestá a ich vzťah k rovnosti mužov a žien - Vojtech, František
Rovnosť medzi mužmi a ženami v spoločnosti stále nie je normou vo všetkých oblastiach a etapách života. Stereotypy, skryté významy, rodová necitlivosť a priama diskriminácia sú prítomné v každodenných sociálnych situáciách, a vzťah k tejto problematike v kontexte budovania inteligentných miest nie je výnimkou. Ľudský talent a motivácia sa strácajú, ak vzdelané a schopné ženy nie sú dostatočne zastúpené v oblastiach riadenia a realizácie budovania týchto miest. Rovnosť mužov a žien v spoločnosti by v súčasnosti mala patriť k základným hodnotám demokratických krajín a medzinárodných inštitúcií. Konkrétne opatrenia prijaté na podporu rovnosti medzi mužmi a ženami pri vytváraní inteligentných miest. Dosiahnutie skutočnej a trvalej udržateľnosti v tejto oblasti si bude vyžadovať aj riešenie sociálnych a ekonomických nerovností. Návrh riešení, ktoré by pomohli postupne odstrániť nedostatky v jednotlivých oblastiach tejto nerovnosti a podporiť tak rast životnej úrovne v budúcich inteligentných mestách.