Daň z cukru zamieša karty - Kapitán, Peter
Rok 2025 pripravil pre výrobcov sladených nápojov bezprecedentnú výzvu. Daň z cukru v nealkoholických nápojoch, o ktorej sa začalo pred rokom uvažovať, sa od 1. januára stala realitou. Hoci obchodníci ešte v prvých mesiacoch dopredávali staré zásoby, postupne si miesto na pultoch hľadajú nové, dodatočne zdanené šarže. Ani v bežných potravinách tak už nie je problém nájsť veľkú fľašu sýteného sladeného nápoja za viac ako dve eurá. Spotrebiteľské nálady síce ešte nikto odmerať nestihol, no predpoklad je jasný – spotreba bude, minimálne zo začiatku, klesať.