Emergence and Evolution of Financial Economics - Šlampiaková, Lea, 1992-
Cieľom tohto príspevku je poskytnúť komplexnú analýzu teórií a konceptov, ktoré vytvorili základné spojenie medzi dvoma samostatnými akademickými oblasťami: financiami a ekonómiou, čo viedlo k vzniku oblasti finančnej ekonómie. Hlavné myšlienkové prúdy možno so značným zjednodušením rozdeliť do dvoch kategórií: neoklasická a behaviorálna finančná ekonómia. Neoklasická ekonómia je založená na predpoklade racionality a využíva normatívne matematické modely, ktoré predpovedajú, ako by sa ľudia mali správať. Behaviorálna ekonómia je na druhej strane popisnejšia a využíva ekonomické experimenty na skúmanie toho, ako a prečo sa subjekty správajú určitým spôsobom.