Same Revolutions, Different Development: Socio-Economic Indicators of Non-Governmental Organization’s Localization in V4 Countries in Europe - Johanesová, Lucia, 1988-
Revolúcie v roku 1989 a neskoršie reformy v krajinách V4 naštartovali rozvoj občianskej spoločnosti, avšak historický kontext, postoje a charakteristiky tranzitívnych ekonomík sa medzi týmito krajinami líšia. Cieľom tohto výskumu je analyzovať sociálno-ekonomické charakteristiky a vysvetliť zákonitosti v lokalizácii mimovládnych organizácií (ďalej len „MVO“) v regiónoch V4. Analýza bude vykonaná pomocou deskriptívnej štatistiky a panelovej regresie údajov s vybranými socioekonomickými ukazovateľmi aplikovanými na regionálnej úrovni. Príspevok do literatúry prináša vysvetlenie vývoja občianskej spoločnosti v tranzitívnych ekonomikách V4, ktoré sa zmenili z centrálneho plánovania na trhové ekonomiky.