The Sustainability Pension Sub-Index in the Context of the Indicators Weights - Gubalová, Jolana
Dôchodkové systémy sú citlivé na ekonomické a demografické výzvy. Čiastkový index udržateľnosti je nevyhnutný na zabezpečenie stability a spoľahlivosti dôchodkových systémov pre súčasných aj budúcich dôchodcov. Pomáha tvorcom politík a zainteresovaným stranám pri identifikácii oblastí, v ktorých môžu byť potrebné reformy na zvýšenie udržateľnosti dôchodkových politík. Tento príspevok sa zameriava na určenie váh pre jednotlivé ukazovatele čiastkového indexu udržateľnosti pomocou niekoľkých metód určovania váh pri viackriteriálnom rozhodovaní, konkrétne subjektívnych metód. Váhy sa určujú pomocou štyroch metód: Saatyho exaktnej a približnej metódy, Thurstoneovej metódy párového porovnávania a metódy Najlepší-najhorší. Poskytuje tiež hodnoty čiastkového indexu udržateľnosti pre vybrané európske krajiny zahrnuté do Mercerovej metódy určovania skóre, ako aj pre Slovensko, ktoré zatiaľ nie je zahrnuté do Mercerových hodnotení. Thurstoneova metóda párového porovnávania sa javí ako metóda, ktorá je najviac konzistentná s Mercerovou metodikou pri určovaní váh pre ukazovatele čiastkového indexu udržateľnosti.