Možnosti tvorby nanoštruktúrnych povlakov a ich využitie - Rohaľ, Vladimír
Nanotechnológia sa zaoberá vývojom a aplikáciou materiálov s veľkosťou < 100 nm. Od začiatku zrodu a používania nanotechnológie v 80. rokoch, výskum, vývoj a aplikácia nanomateriálov exponenciálne napredovali. Podľa definície je nanomateriál materiál, ktorý má aspoň jeden zo svojich rozmerov v nanometrovej mierke v trojrozmernom priestore. Vďaka svojej malej veľkosti majú nanomateriály vysoký pomer povrchovej plochy k objemu a tak môžu poskytnúť chemické, alebo fyzikálne vlastnosti, ktoré neponúkajú mikro, či makro rozmerné materiály.