Alternatívne riešenia sporov v EÚ a duševné vlastníctvo - Lalíková, Lucia
Alternatívne riešenie sporov ako mimosúdne riešenie sa do Európy a na Slovensko dostalo z anglosaského právneho systému. V súčasnosti ho už ako alternatívu k súdnemu riešeniu sporov využíva väčšina členských štátov Európskej únie. Článok sa detailne venuje systému alternatívneho riešenia sporov na Slovensku vrátane jeho využitia v oblasti sporov v oblasti duševného vlastníctva. Opisuje aj služby alternatívneho riešenia sporov v oblasti duševného vlastníctva v EUIPO a vo WIPO a vo vybraných európskych štátoch (Česko, Poľsko, Maďarsko, Nemecko, Francúzsko a Španielsko).