Advancing Circular Economy Models: The Synergistic Role of Service Design and Blockchain Technology in Enhancing Sustainability and Consumer Engagement - Gerasimova, Vera
Tento článok skúma transformačný potenciál integrácie dizajnu služieb a technológie blockchain v rámci modelov obehového hospodárstva s cieľom posilniť udržateľnosť a zapojenie spotrebiteľov. Prostredníctvom optiky dvoch hĺbkových prípadových štúdií – platformy obehovej elektroniky a udržateľného dodávateľského reťazca potravín – ilustrujeme, ako tieto inovácie môžu výrazne zlepšiť transparentnosť, efektívnosť a účasť na udržateľných postupoch. Prvá prípadová štúdia skúma elektronický priemysel a demonštruje platformu, ktorá využíva blockchain na riadenie životného cyklu zariadení, čím podporuje recykláciu a opätovné použitie. Druhá prípadová štúdia skúma platformu založenú na blockchaine, ktorá zvyšuje transparentnosť v dodávateľskom reťazci potravín a poskytuje spotrebiteľom informácie na prijímanie udržateľných rozhodnutí. Naša analýza odhaľuje, že synergia medzi technológiou blockchain a dizajnom služieb nielen rieši environmentálne výzvy, ale podporuje aj hlbšie prepojenie medzi spotrebiteľmi a udržateľnými postupmi. Diskutujeme o širších dôsledkoch týchto zistení vrátane potenciálu škálovateľnosti, dôležitosti dôvery spotrebiteľov a potreby interdisciplinárnej spolupráce s cieľom ďalej začleniť udržateľnosť do štruktúry našich ekonomík.