Social Value in Tourism: Literature Review - Pekarovičová, Lenka, 2000-
Sociálna hodnota v cestovnom ruchu predstavuje rastúcu oblasť výskumu s významnými dôsledkami pre rozvoj tohto sektora. Cieľom tejto štúdie je vykonať systematický prehľad literatúry zameraný na sociálnu hodnotu v cestovnom ruchu na základe publikácií z databázy Web of Science. Na preskúmanie 350 relevantných publikácií bola použitá bibliometrická analýza, ktorá identifikovala trendy v objeme štúdií, geografickom rozložení a hlavných prispievateľoch. Zatiaľ čo výskum sociálnej hodnoty v cestovnom ruchu bol koncom 20. storočia vzácny, od roku 2003 sa pozoruje postupný nárast s výraznými vrcholmi v rokoch 2016 a 2022. Aj keď Čína vedie v objeme publikácií, najaktívnejší autor a inštitúcia, Sejong University, sídlia v Južnej Kórei. Zistenia potvrdzujú, že sociálna hodnota významne ovplyvňuje spokojnosť, správanie a vnímanie turistov.