The Use of Artificial Intelligence in Marketing Communication of Companies - Lenická, Barbara, 2000-
Využívanie umelej inteligencie (AI) v marketingovej komunikácii sa stáva čoraz dôležitejším fenoménom, ktorý mení tradičné prístupy k interakciám medzi podnikmi a zákazníkmi. Tento článok skúma moderné prístupy k využívaniu AI v marketingovej komunikácii vrátane personalizácie obsahu, optimalizácie procesov a automatizácie interakcií. Dôraz sa kladie na schopnosť a efektívnosť AI spracovávať veľké objemy údajov v reálnom čase a tým zlepšovať efektivitu kampaní. Cieľom tohto článku je preskúmať, ako umelá inteligencia transformuje marketingovú komunikáciu spoločností a aké technológie a nástroje sa v tejto oblasti používajú. Ambíciou textu je nielen zmapovať súčasný stav techniky, ale aj identifikovať príležitosti a hrozby, ktoré umelá inteligencia prináša. Teoretická časť článku je založená na analýze domácich a zahraničných zdrojov, zatiaľ čo praktická časť sa zameriava na prípadové štúdie úspešných implementácií AI v marketingovej komunikácii. Výsledky výskumu naznačujú, že spoločnosti, ktoré AI efektívne využívajú, dosahujú vyššiu mieru zapojenia zákazníkov a lepšie finančné výsledky. Článok poskytuje prehľad kľúčových technológií a trendov AI.