Energy Cooperation Between the EU and Russian Federation Amid Current Geopolitical Changes - Peštová, Viktória, 1995-
Tento článok skúma dynamiku energetickej spolupráce medzi Európskou úniou (EÚ) a Ruskou federáciou (RF) v kontexte súčasných geopolitických posunov. Skúma, ako nedávne udalosti vrátane zmien v globálnych politických zladeniach, hospodárskych sankcií a regionálnych konfliktov ovplyvnili energetické partnerstvo medzi týmito dvoma subjektmi. Štúdia analyzuje kľúčové faktory, ktoré ovplyvňujú ich vzájomnú závislosť v energetickom sektore, so zameraním na závislosť EÚ od ruských energetických zdrojov a ekonomickú závislosť Ruska od vývozu energie do EÚ. Okrem toho článok hodnotí stratégie, ktoré obe strany prijali na prispôsobenie sa týmto výzvam, ako je diverzifikácia energetických zdrojov EÚ a orientácia Ruska na nové trhy. Posúdením vyvíjajúcej sa povahy tohto vzťahu článok poskytuje pohľad na širšie dôsledky pre globálnu energetickú bezpečnosť a medzinárodné vzťahy.