Malý podnik – osobitná úprava SME od roku 2025 - Cígerová, Nadežda
Od roku 2025 sú v zákone o DPH doplnené pravidlá týkajúce sa tzv. malého podniku. Tento špecifický DPH režim sa nazýva Osobitná úprava SME (Small and Medium Enterprises). Ide o uplatnenie smernice (EÚ) 2020/285 s cieľom znížiť administratívne zaťaženie zdaniteľnej osoby pre malý podnik zahraničnej osoby v tuzemsku alebo pre malý podnik tuzemskej osoby v inom členskom štáte. Čo konkrétne úprava pre malý podnik znamená a čo sa do obratu pre povinnú registráciu nezahrnie. Registrácia v SR z pohľadu zahraničnej osoby. Malý podnik slovenského podnikateľa. Vzťah osobitnej úpravy SME pre malý podnik tuzemského dodávateľa s inými osobitnými úpravami. Oznámenie uplatňovania osobitnej úpravy oslobodenia pre malý podnik (registračný formulár). Zmeny v iných ustanoveniach zákona. Podávanie kvartálnych výkazov. Ukončenie SME úpravy. Malý podnik zahraničnej osoby. Povinnosť platiť daň slovenským odberateľom.