Development of Employment in Cultural Tourism in the V4 Countries - Uderianová, Lucia, 1999-
Tento článok hodnotí trendy zamestnanosti v sektore kultúrneho cestovného ruchu v krajinách V4 (Česká republika, Maďarsko, Poľsko, Slovensko) od roku 2014 do roku 2023 so zameraním na vekové rozdiely. Cieľom článku je posúdiť vývoj zamestnanosti v sektore kultúrneho cestovného ruchu v týchto krajinách s dôrazom na rozdiely medzi vekovými kategóriami. Zistenia naznačujú, že sektor kultúrneho cestovného ruchu sa vo veľkej miere spolieha na mladšie vekové skupiny (15 – 29 a 30 – 39 rokov), ktoré však vykazujú vyššie výkyvy zamestnanosti, najmä počas pandemických období. Staršie vekové skupiny (40 – 49 a 50 – 59 rokov) preukázali väčšiu stabilitu a odolnosť voči krízam. V Poľsku a Maďarsku bola zamestnanosť najvyššia v rokoch 2018 a 2023, zatiaľ čo v Českej republike a na Slovensku bolo oživenie po pandémii pomalšie. Tieto zistenia zdôrazňujú rôznorodú dynamiku zamestnanosti v sektore kultúrneho cestovného ruchu regiónu V4.