Development of Selected Indicators Focused on Rural Tourism in Slovak Republic - Schmidt, Martin, 2000-
Cieľom tejto práce je identifikovať budúci vývoj počtu turistov, prenocovaní a lôžok v ubytovacích zariadeniach na Slovensku, ako aj vo vidieckych turistických zónach. Ďalej sme porovnali percentuálny nárast všetkých skúmaných ukazovateľov v rokoch 2019 – 2025. Na identifikáciu potenciálnych nárastov bola použitá prognostická funkcia. Spomedzi všetkých skúmaných ukazovateľov môžeme konštatovať, že najvyšší potenciálny nárast možno očakávať v počte turistov vo vidieckych turistických zónach do roku 2025. Tento nárast možno očakávať na úrovni 22 %. V ďalších dvoch skúmaných ukazovateľoch zameraných na vidiecke turistické zóny môžeme tiež očakávať pozitívny nárast do roku 2025 (nárast o 20 % a 6 %). Pre zabezpečenie tohto pozitívneho vývoja vo vidieckych turistických zónach odporúčame viac sa zamerať na rozvoj vidieckeho cestovného ruchu a prehĺbiť vzťahy medzi univerzitami a inštitúciami zabezpečujúcimi rozvoj cestovného ruchu v regiónoch Slovenska.