Factors Affecting Corporate Cash Holdings: Evidence from the Energy Sector of Saudi Arabia - Nadeem, Fatima
Táto štúdia skúma vplyv zložiek hotovostných rezerv energetických firiem špecifických pre danú firmu. Rozhodnutia týkajúce sa riadenia hotovosti sú významné a finanční manažéri ich považujú za dôveryhodné s cieľom zvýšiť hodnotu firmy. Finanční manažéri sú preto povinní držať optimálnu úroveň hotovosti na zvýšenie hodnoty firmy. Štúdia sa opiera o sekundárne údaje od siedmich energetických firiem kótovaných na Saudskoarabskej burze cenných papierov v období rokov 2014 až 2023. Štúdia považuje hotovostné rezervy za závislú premennú, zadlženosť, sieťový kapitál a ziskovosť za vysvetľujúce premenné a veľkosť firmy za kontrolnú premennú. Na analýzu údajov štúdia použila model lineárnej regresie a model zovšeobecnenej lineárnej regresie (GLM) s Gaussovým a Gamma rozdelením.