Kedy je fyzická osoba sama platiteľ dane z finančných transakcií - Boráková, Marta
Zákonom č.279/2024 Z. z. bola zavedená daň z finančných transakcií pre fyzické aj právnické osoby. Čo sa týka fyzických osôb, daňovníkom je fyzická osoba – podnikateľ, ktorá je používateľom platobných služieb poskytovateľa platobných služieb vykonávajúceho finančné transakcie a ktorá má sídlo alebo miesto podnikania v tuzemsku, má platobný účet u poskytovateľa platobných služieb so sídlom v tuzemsku alebo vykonáva činnosť v tuzemsku. Daň napriek účinnosti zákona sa začne uplatňovať od 1. 4. 2025, kde mesiac apríl 2025 bude prvým zdaňovacím obdobím tejto dane.