Novelizácie Autorského zákona - Adamová, Zuzana
V roku 2022 došlo k dvom novelizáciám autorského zákona, ktoré výraznejšie ovplyvnili podobu súčasnej slovenskej autorskoprávnej úpravy. V prvom prípade išlo o transpozíciu smernice o autorskom práve na digitálnom jednotnom trhu a online satelitnej a káblovej smernice. Obe smernice boli transponované zákonom č. 71/2022 Z. z. s účinnosťou od marca 2022, ale už v období transpozičného deficitu. Okrem najznámejších zmien v podobe nového práva vydavateľov periodickej tlače a konceptu zodpovednosti týkajúceho sa online platforiem na zdieľanie obsahu online novela priniesla množstvo noviniek, najmä v oblasti zmluvného práva. Ešte v tom istom roku, ale s účinnosťou od februára 2023 bol autorský zákon novelizovaný ešte raz (zákon č. 455/2022 Z. z.) V danom prípade išlo o pomerne stručnú novelu, ktorá súvisela najmä s výkonom povinnej kolektívnej správy a s prerozdeľovaním náhrad odmien. V článku sú predstavené a zhodnotené najvýznamnejšie zmeny, ktoré tieto dve novely priniesli.