Impact of Household Sentiment and Expectations on Stock Returns in U.S. During Covid-19 Pandemic: Is there any Relationship? - Petrenko, Yuliya, 1985-
Pandémia COVID-19 nielenže vytvorila veľkú výzvu pre spoločnosť, ale pandémia ovplyvnila a ovplyvnila aj fungovanie a výkonnosť finančných trhov. Psychológia investora zohrala dôležitú a kľúčovú úlohu. Predložený príspevok sa zaoberá známym fenoménom v podobe vplyvu sentimentu na výkonnosť a výnosy akcií. Väčšina empirických štúdií sa zameriava nielen na individuálnych investorov, ale aj na veľké korporácie. Hlavnou tézou tohto fenoménu je, že prílišný optimizmus investorov vedie k nižším budúcim výnosom a táto negatívna korelácia je štatisticky a ekonomicky významnejšia v USA ako v Európe. V našom príspevku skúmame vplyv nálady a očakávaní domácností na výnosy akcií v USA počas pandémie COVID-19.