Empirical Insights on Inflation, Financial Development and Income Inequality in Central and Eastern European Countries - Cifuentes-Faura, Javier
Vzhľadom na nedávne diskusie o vysokej inflácii a prehlbujúcej sa nerovnosti príjmov v období po pandémii sa táto práca zaoberá empirickým vzťahom medzi infláciou, finančným rozvojom a nerovnosťou príjmov v krajinách strednej a východnej Európy (SVE) v období rokov 2004 – 2022 s využitím pokročilých panelových dátových modelov na zohľadnenie potenciálnej endogenity, dlhodobých a krátkodobých vzorcov. Zistenia naznačujú, že inflácia má pozitívny vplyv na nerovnosť príjmov. Finančný rozvoj vykazuje negatívnu súvislosť s nerovnosťou príjmov v dlhodobom horizonte a jeho interakcia s infláciou znižuje nerovnosť príjmov. To naznačuje, že rozvinutejší finančný systém môže pomôcť znížiť nerovnosť príjmov tým, že uľahčí prístup k úverom a finančným službám pre všetky segmenty obyvateľstva.