Customers’ Intentions to Adopt Digital Health Services: An Extended TAM - Mechta, Meriem
Táto štúdia skúma faktory ovplyvňujúce zámery zákazníkov prijať digitálne zdravotnícke služby v Alžírsku so zameraním na rozšírený model akceptácie technológií (TAM). Vzhľadom na rastúci význam digitálnych zdravotníckych riešení pri zvyšovaní dostupnosti a efektívnosti zdravotnej starostlivosti je kľúčové pochopenie determinantov prijatia. Na základe pohodlnej vzorky 132 respondentov a 18-položkového dotazníka sa vo výskume využíva viacnásobná regresná analýza na preskúmanie vplyvu vnímanej užitočnosti, vnímanej jednoduchosti používania, postoja a elektronického ústneho podania (eWOM) na zámery prijatia. Zo zistení vyplýva, že všetky štyri faktory významne ovplyvňujú zámery zákazníkov prijať digitálne zdravotnícke služby. Konkrétne, vnímaná užitočnosť a vysoká vnímaná jednoduchosť používania spolu s pozitívnymi postojmi a priaznivými eWOM sú rozhodujúce pri formovaní rozhodnutí o prijatí. Táto štúdia prispieva k literatúre tým, že poskytuje empirické dôkazy o faktoroch, ktoré podmieňujú prijatie digitálneho zdravotníctva v alžírskom kontexte a ponúka cenné poznatky pre tvorcov politík a poskytovateľov služieb na zlepšenie stratégií digitálneho zdravotníctva a účinné riešenie prekonávania prekážok.