Hypothetical Con-Structs of Consumer Behavior as Predictors of Pro-Environmental Behavior. An Empirical Study Based on Smartphones - Wengler, Stefan
Napriek tomu, že ide o špecifický cieľ udržateľného rozvoja (SDG), úloha spotrebiteľov v oblasti udržateľnej spotreby je stále nejednoznačná. Príkladom toho je obrovské množstvo výskumov o rozdiele medzi postojmi, zámermi a správaním, ktoré vo všeobecnosti opisujú zlyhania spotrebiteľov pri správaní sa udržateľne, ako sa teoreticky predpokladá. Nedávne recenzie podnietili ďalšie skúmanie nad rámec existujúcej literatúry o faktoroch ovplyvňujúcich túto medzeru. K tejto výzve prispievame kvantitatívnym skúmaním piatich antagonistických dimenzií – intrapsychických aj situačných – používania smartfónov a udržateľného správania spotrebiteľov v Nemecku (n=800). Naše výsledky poukazujú na dva nové koncepty. Emocionálne prepojenie – t. j. spojenie spotrebiteľov so skúsenosťami so spotrebou – môže buď podporovať, alebo predchádzať udržateľnému správaniu, zatiaľ čo prieskumné správanie spotrebiteľa – t. j. nové nákupy v dôsledku exploatačných tendencií – zvyčajne oslabuje udržateľné správanie. To ilustruje, ako a kedy udržateľnosť prevažuje nad inými spotrebiteľskými postojmi. Tieto výsledky uvádzame do kontextu a v závere našej štúdie poukazujeme na obmedzenia a možnosti ďalšieho výskumu.