Právo EU - nová úprava přeshraničního přístupu k elektronickým důkazům v trestních věcech a upevnění justiční spolupráce mezi členskými státy - Janků, Martin
S tým, ako sa "kybernetické" aspekty stále viac stávajú súčasťou trestnej činnosti, nadobúdajú na význame elektronické dôkazy a možnosť širokého prístupu k nim. Uchovávanie týchto dôkazov mimo jurisdikcie štátu vyšetrujúceho orgánu prinútilo orgány činné v trestnom konaní aktívne skúmať možnosti spolupráce so súkromnými poskytovateľmi služieb na dobrovoľnej báze. Legislatíva EÚ tento typ spolupráce nedávno formalizovala prijatím nariadenia (EÚ) 2023/1543 o európskom vydávacom príkaze a európskom uchovávacom príkaze pre elektronické dôkazy v trestnom konaní spolu so smernicou (EÚ) 2023/1544. V príspevku autor objasňuje kľúčové ustanovenia tohto nariadenia, následne potom kriticky reflektuje garancie pre ochranu základných ľudských práv s ohľadom na privatizáciu postupov v oblasti presadzovania práva.