Modern Strategies for Employee Motivation and Corporate Culture - Ostrihoňová, Miroslava, 1975-
Článok identifikuje a hodnotí niektoré vybrané dimenzie firemnej kultúry, ktoré prispievajú k motivácii a angažovanosti zamestnancov, a prepája ich s riadením šťastia, blahobytom zamestnancov, rodovou rovnosťou a inklúziou. Ak je firemná kultúra priestorom organizácie, potom sú zamestnanci prvkami, ktoré musia v tomto priestore fungovať, aby pomohli organizácii dosiahnuť jej ciele. Ideálny stav je taký, v ktorom sa firemná kultúra stáva kultúrou každého jednotlivca a zároveň do nej každý jednotlivec prispieva tou najlepšou časťou seba samého. Ukazuje, že absencia riadenia šťastia v organizáciách vedie k nahromadenému stresu, emocionálnemu vyčerpaniu alebo psychologickým problémom u zamestnancov, čo môže viesť k vyhoreniu. V tejto súvislosti sa umelá inteligencia (AI) javí ako zaujímavý faktor s rôznym vnímaním. Z pohľadu pokroku a podpory zamestnancov možno AI vnímať ako nástroj aj ako kolegu. V dnešnej dobe technologického pokroku predstavuje AI novú výzvu a prebiehajúce štúdie sa snažia preskúmať jej dôsledky. Rýchly technologický rozvoj však neustále prináša nové poznatky. AI sa postupne stáva neoddeliteľnou súčasťou každej organizácie a jednotlivca. Zistenia naznačujú, že riadenie šťastia, blahobyt, rodová rovnosť, inklúzia a AI sú veľmi relevantné témy. Pochopenie – alebo aspoň snaha o pochopenie – je nielen prospešné, ale aj nevyhnutné pre organizácie na dosiahnutie ich strategických cieľov.