Zákonník práce - Kubíková, Janka
Najdôležitejšie zmeny Zákonníka práce. Rozšírenie spoluzodpovednosti subjektov za vyplatenie miezd zamestnancom v subdodávateľských reťazcoch. Subdodávateľská zodpovednosť. Vyslaný zamestnanec si z dôvodu poskytovania služieb na území SR môže uplatniť právo na vyplatenie mzdy voči dodávateľovi služieb, ktorého subdodávateľ je jeho zamestnávateľ, a to nielen v rámci cezhraničného poskytovania služieb ale aj v rámci vnútroštátneho poskytovania služieb. Zamestnanec si môže uplatniť právo na vyplatenie mzdy písomnou žiadosťou do 6 mesiacov odo dňa splatnosti mzdy, avšak len v prípade poskytovania služieb týkajúcich sa stavebných prác, najmä služieb v súvislosti s výstavbou, opravami, údržbou, prestavbou alebo demoláciou budov. Zamestnanec má právo na vyplatenie mzdy od dodávateľa služieb iba v rozsahu minimálnej mzdy platnej v čase výkonu práce, a to za každú hodinu výkonu práce, najviac však do rozdielu medzi sumou minimálnej mzdy a mzdou poskytnutou subdodávateľom za výkon tejto práce. Dodávateľ služby je povinný vyplatiť zamestnancovi náhradu zníženú o zrážky zo mzdy, ktoré by vykonal subdodávateľ, do 30 dní odo dňa uplatnenia práva na vyplatenie mzdy. Dodávateľ služby môže zamietnuť žiadosť zamestnanca, ak preukáže, že pri výbere subdodávateľa nemohol predvídať, že subdodávateľ nebude svojim zamestnancom vyplácať mzdu. Poskytuje sa pre zamestnancov možnosť prenesenia rekreačných poukazov na svojich rodičov, čiže rekreačný poukaz bude môcť využiť rodič zamestnanca, a to bez prítomnosti samotného zamestnanca . Príjem zamestnanca vo forme rekreačného poukazu pre svojho rodiča bude oslobodeným príjmom od dane z príjmov. Náklady spojené s poskytnutím tohto rekreačného poukazu budú pre zamestnávateľa naďalej daňovým výdavkom.