Benchmarking the Marketing Mix of Leading Energy Drink Brands - Lechnerová, Anna
Táto štúdia skúma trhové postavenie piatich značiek energetických nápojov – Tiger, Monster, Big Shock, Semtex a Rockstar, ktoré vyrábajú spoločnosti Maspex Czech s.r.o., Coca-Cola s.r.o., Big Shock s.r.o., Kofola a.s. a PepsiCo s.r.o. v Českej republike. Pomocou benchmarkingového prístupu založeného na prieskumoch štúdia hodnotí ich zložky marketingového mixu: produkt, cenu, distribúciu a propagáciu. Výsledky ukazujú, že Tiger je lídrom na trhu, ktorý vyniká v propagácii a tvorbe cien, tesne za ním nasleduje Monster, známy svojou silnou značkou, diverzifikovaným portfóliom a rozsiahlym dosahom na trh. Big Shock sa umiestnil na treťom mieste, využívajúc svoju distribučnú sieť, ale zaostávajúc v rozmanitosti produktov. Semtex vynikal v tvorbe cien, zatiaľ čo Rockstar sa umiestnil najnižšie kvôli slabým stránkam v distribúcii a propagácii. Zistenia zdôrazňujú, ako odlišné stratégie ovplyvňujú trhové postavenie a podčiarkujú potrebu inovácií a posilneného propagačného úsilia. Medzi obmedzenia patrí zameranie na jeden trh, spoliehanie sa na údaje z prieskumov a vylúčenie faktorov udržateľnosti a digitálnych trendov.