Zákon o DPH - Vašková, Naďa
Pre správne uplatnenie sadzby DPH je potrebné v prvom rade správne stanoviť deň vzniku daňovej povinnosti. Ak hovoríme o tovaroch a službách, ktoré podliehajú základnej sadzbe DPH, ak daňová povinnosť vznikla v roku 2024, uplatní platiteľ 20 % sadzbu DPH, a pokiaľ daňová povinnosť vzniká v roku 2025, uplatní platiteľ 23 % sadzbu DPH. Rovnako to platí pre tovary a služby, ktoré spadli pod inú sadzbu DPH, napríklad tie, ktoré mali zníženú sadzbu DPH a od roku 2025 už budú podliehať buď inej zníženej sadzbe alebo základnej sadzbe a pod.