Decoding Afghan Emigration: Informing EU Policy Amid the Migration Crisis and Brain Drain From Afghanistan - Rahmat, Najib Rahman, 1993-
V auguste 2021 vyvolal pád bývalej vlády v Afganistane pozoruhodnú emigračnú krízu, ktorá sa vyznačovala hospodárskym úpadkom a sociálnou nestabilitou. Táto kríza viedla k výraznému úniku mozgov, vyčerpaniu kvalifikovaných odborníkov a nepriaznivému ovplyvneniu základných služieb poskytovaných dočasnou vládou. V reakcii na emigračnú krízu v Afganistane EÚ uprednostnila ľudské práva, správu vecí verejných, boj proti terorizmu, humanitárnu pomoc a bezpečné cestovanie zraniteľných Afgancov do EÚ ako súčasť plánu núdzovej reakcie. EÚ je opatrná, aby zabránila potenciálnej migračnej kríze v niektorých krajinách EÚ, pričom sa snaží predísť jej opakovaniu z roku 2015. Okrem toho skupiny pre ľudské práva zdôrazňujú potrebu bezpečnej evakuácie a uvoľnenej imigračnej politiky pre Afgancov. Kritizujú súčasné úsilie EÚ ako nedostatočné, pričom zdôrazňujú potrebu udržateľnejšej a informovanejšej politickej reakcie v EÚ a Afganistane smerom k afganských imigrantov, utečencov a evakuovaným. Hlavným cieľom štúdie je teda skúmať faktory ovplyvňujúce emigračné rozhodnutia Afgancov, ale aj Afgancov s rôznou úrovňou vzdelania.