Hybridní válka v kontextu Clausewitzovy knihy O válce a teorie strategie - Danics, Štefan
Hybridná vojna je koncept, o ktorom sa diskutuje v bezpečnostnej komunite a ktorý sa používa na opis rivality medzi mocnosťami už tri desaťročia. Vo forme hybridných bezpečnostných hrozieb tento koncept ovplyvnil podobu strategických dokumentov NATO a EÚ. Hybridná vojna inšpirovala mnoho vedeckých esejí, ale táto esej je pozoruhodná analýzou konceptu hybridnej vojny v kontexte Clausewitzových myšlienok a teórie stratégie. V skutočnosti si Clausewitzova kniha „O vojne“ podľa odborníkov zachováva svoju platnosť aj pre dnešné konflikty, ktoré sú vedené aj prostredníctvom občianskych vojen a terorizmu neštátnymi aktérmi. Clausewitzova ústredná myšlienka, že vojna je pokračovaním politiky inými prostriedkami, sa nevzťahuje len na štát, ale zahŕňa všetkých aktérov zapojených do vojnových konfliktov. Okrem toho je koncept hybridnej vojny analyzovaný a kritizovaný z pohľadu teórie stratégie, ktorá predpokladá, že všetky vojny v histórii mali určité spoločné atribúty. Tieto atribúty sú objasnené v eseji, ktorá tiež predstavuje špecifiká hybridnej vojny zodpovedajúce modernej vojne v 21. storočí, najmä z hľadiska informačnej a kybernetickej vojny.