Na úsvitu nové unijní ochrany zeměpisných označení řemeslných a průmyslových výrobků - Černý, Michal
Článok sa zaoberá novými právnymi predpismi o ochrane zemepisných označení remeselných a priemyselných výrobkov v Európskej únii podľa Nariadenia (EÚ) 2023/2411. Zameriava sa najmä na vymedzenie pojmu remeselné a priemyselné výrobky, definičné znaky zemepisných označení a na jeden výrobný krok. Článok sa zameriava aj na vecný rozsah ochrany zemepisných označení, aj v kontexte zásad a záverov deklarovaných v predchádzajúcej judikatúre Súdneho dvora EÚ v súvislosti s ochranou označení poľnohospodárskych výrobkov, potravín, vína a liehovín. Článok analyzuje aj niektoré otázky ochrany zemepisných označení v digitálnom prostredí internetu.