Mezinárodní bezpečnost a turismus (případová studie rusko-ukrajinského konfliktu) - Pártlová, Petra
Politická nestabilita a bezpečnostné hrozby majú významný vplyv na rozvoj svetovej ekonomiky a medzinárodných hospodárskych vzťahov. Cieľom tejto štúdie je preskúmať vplyvy politicko-bezpečnostných rizík na cestovný ruch na základe prípadovej štúdie rusko-ukrajinského konfliktu. Výskum kombinuje kvantitatívne údaje o leteckej doprave a kvalitatívnu analýzu odbornej literatúry s cieľom poskytnúť komplexný pohľad na danú problematiku. Údaje použité v tejto analýze sú čerpané z interaktívneho nástroja Eurostatu, ktorý poskytuje podrobné informácie o leteckej doprave v krajinách EÚ, EFTA, Turecku a ďalších vybraných krajinách (Srbsko, Čierna Hora, Severné Macedónsko). Tento nástroj umožňuje analyzovať vplyvy vojenského konfliktu na základe počtu prepravených cestujúcich a uskutočnených letov. Údaje pokrývajú roky 2018 – 2022. Výsledky tejto práce prispejú k hlbšiemu pochopeniu vplyvu bezpečnostných faktorov na globálny cestovný ruch a ponúknu odporúčania pre formuláciu účinných stratégií obnovy a adaptácie v povojnovom období. Revitalizácia cestovného ruchu môže byť jedným z faktorov rozvoja medzinárodného obchodu so službami a hospodárskeho oživenia Ukrajiny.