Jak se „dohodnout, že se dohodneme": Sestavování vlád v meziválečném Československu na počátku 20. l - Kohoutek, Jiří
Výskumu politických dejín prvej republiky chýbala komplexná kvantitatívno-kvalitatívna analýza príčin politickej a vládnej nestability. Táto štúdia sa snaží túto medzeru riešiť. Na základe tradičných a nových metód, najmä novovytvoreného Indexu koaličnej nekongruencie (CII), a nástrojov politickej analýzy dospievame k nasledujúcim záverom: (1) Fragmentované až atomizované stranícke spektrum si vyžiadalo vytvorenie koalícií zložených z veľkého počtu subjektov. (2) To viedlo k takmer nevyčerpateľnej zásobe teoreticky dostupných koalícií. (3) Negatívny postoj mnohých politických strán k novému štátu výrazne znížil počet realisticky dosiahnuteľných minimálnych víťazných koalícií (MWC) – z tisícok teoreticky dostupných na len niekoľko prakticky možných. (4) Analýza s využitím CII ukazuje, že tieto skutočnosti nútili aktérov vytvárať veľmi široké a ideologicky nekoherentné koalície (z pohľadu ľavo-pravicového spektra, ktoré bolo v skúmanom období dominantné). (5) Samotné rokovania a následné hlasovania o vládach rešpektovali existujúce možnosti. Zloženie parlamentných väčšín podporujúcich program každej vlády v skúmanom období zodpovedalo v 3 zo 4 prípadov ideologicky najsúdržnejšiemu variantu realisticky dostupnej MWC. Vo všeobecnosti naše údaje ukazujú, že aktéri dokázali využiť realisticky dostupné možnosti takmer optimálne. V enormne zložitej situácii sa im podarilo dohodnúť na relatívne funkčných vládach založených na pomerne stabilnej parlamentnej väčšine.