Mapa zdravotníckej legislatívy - Fedorová, Katarína
Z legálnej definície pojmu zdravotná starostlivosť obsiahnutej v § 2 ods. 1 zákona č. 576/2004 Z. z. o zdravotnej starostlivosti, službách súvisiacich s poskytovaním zdravotnej starostlivosti a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov možno vyvodiť, že zdravotnú starostlivosť pacientovi poskytuje poskytovateľ zdravotnej starostlivosti, predovšetkým prostredníctvom zdravotníckych pracovníkov. Právne postavenie poskytovateľa zdravotnej starostlivosti a zdravotníckeho pracovníka je rámcované najmä zákonom č. 578/2004 Z. z. o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, zdravotníckych pracovníkoch, stavovských organizáciách v zdravotníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov. Podmienky, v ktorých poskytovatelia a zdravotnícki pracovníci pôsobia, samozrejme vyplývajú aj z ďalších právnych predpisov upravujúcich organizáciu, poskytovanie a financovanie zdravotnej starostlivosti, ale aj pracovnoprávne, obchodnoprávne a iné právne vzťahy subjektov účastných na poskytovaní a zabezpečení poskytovania zdravotnej starostlivosti.