Spracovanie pacientskych dát na sekundárne účely - Siminská, Eva
Bezpečné, udržateľné a účinné systémy zdravotnej starostlivosti sú vysoko závislé na dátach. Tie môžu podporiť klinické rozhodovanie, umožniť plánovanie systémov zdravotnej starostlivosti a poskytnúť informácie, umožňujúce pacientom zapojiť sa do svojho procesu zdravotnej starostlivosti. Pojem „zdravotné dáta pre sekundárne účely“ možno chápať ako opakované použitie zdravotných dát, ktoré boli pôvodne zhromažďované v súvislosti s poskytovaním zdravotnej starostlivosti (tzv. dáta pre primárne využitie). Avšak tieto dáta možno neskôr opäť použiť pre sekundárne využitie verejnými subjektami, ako sú národné zdravotnícke inštitúcie, systémy štatutárnych platcov (verejné orgány zdravotných poisťovní), orgány verejného zdravotníctva (zahŕňajúce univerzity a verejné zdravotnícke laboratóriá) a v neposlednom rade orgány pre kontrolu liečiv.